Witam Was :)
Jutro, jak wszystkim wiadomo jest Pączusiowe Święto ( inaczej Tłusty czwartek :P ).
Bardzo je lubię, bo jakby nie patrzeć jest to troszkę moje święto :)
Jak niektórym wiadomo już od ok 3 lat tak zwraca się do mnie moja przyjaciółka i vice versa :).
Na uczelni(i nie tylko :P ) jesteśmy znane właśnie jako Pączki :)
...ale wracając do tematu posta - dzisiaj przedstawiam
przepis na małe pączusie z serka homogenizowanego obtoczone w cukrze i cynamonie :)
ps. to moje pierwsze tworzenie pączusiów ;)
Jutro, jak wszystkim wiadomo jest Pączusiowe Święto ( inaczej Tłusty czwartek :P ).
Bardzo je lubię, bo jakby nie patrzeć jest to troszkę moje święto :)
Jak niektórym wiadomo już od ok 3 lat tak zwraca się do mnie moja przyjaciółka i vice versa :).
Na uczelni(i nie tylko :P ) jesteśmy znane właśnie jako Pączki :)
...ale wracając do tematu posta - dzisiaj przedstawiam
przepis na małe pączusie z serka homogenizowanego obtoczone w cukrze i cynamonie :)
ps. to moje pierwsze tworzenie pączusiów ;)
Składniki :
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej
- cynamon
Wykonanie :
1. Serek homogenizowany miksujemy z 3 jajkami, 2 łyżeczkami cukru waniliowego, szczyptą soli i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
2. Do otrzymanej masy dodajemy mąkę, wcześniej przesianą. Miksujemy, aż do otrzymania gładkiej, aksamitnej masy.
3. W garnku rozgrzewamy olej - ja użyłam patelni, ponieważ jest płaska, a szeroka.
4. Przygotowujemy sobie w szklance trochę oleju oraz małą łyżeczkę.
5. Kiedy olej rozgrzeje się do temperatury ok 175 ºC możemy zaczynać smażenie pączusiów .
Co ok. 2 nabierania masy moczymy łyżeczkę w przygotowanym zimny oleju, aby ciasto nie przywierało do niej i tworzyły się ładne kulki.
6. Smażymy z obu stron, aż do otrzymania złotego koloru :)
7. Następnie lekko odsączamy na papierze i obtaczamy pączusie w cukrze waniliowym wymieszanym z cynamonem.
mm, wyglądają tak pysznie :) narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuńa smakują jeszcze lepiej :)
UsuńSmacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńa ja mam zamiar faworki zrobić, zrobić... kiedyś tam:P a pączki wygladają smakowicie!
OdpowiedzUsuńmmmmm ale apetycznie wygladaja :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam te pączki z serka homogenizowanego. ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam
http://cherrylassie.blogspot.co.uk/
Pychotka!
OdpowiedzUsuń