Witam Was :)
Dzisiaj zapraszam na post związany z WYZWANIEM, czyli LETNIM JADŁOSPISEM. Akcje organizuje Kasia Banaszak i Dziewczyny z bloga GoodToTry. Wyzwanie polega na zebraniu różnych, lecz typowo letnich przepisów na zupy, sałatki, dania główne, przystawki, desery, a nawet napoje. Posty będą pojawiać się w każdą środę sierpnia, czyli kolejno: 6, 13, 20 i 27 dnia ósmego miesiąca roku 2014 :) Jako, że uwielbiam gotować, to nie mogło i mnie zabraknąć w gronie uczestniczek! :) Uwielbiam spędzać czas w kuchni i łączyć różne smaki, a później częstować tymi wariacjami rodzinę, lecz lato jest porą roku, podczas której im danie jest szybsze do wykonania i im mniej do jego przygotowania muszę używać piekarnika, tym lepiej! Nie przedłużając zapraszam do zapoznania się z moją propozycją na pierwsze, letnie danie!
Staram się zdrowo odżywiać i zrzucić zbędne kilogramy, dlatego im więcej ostrych przypraw w mojej kuchni, tym lepiej! Jak wiadomo, intensywne smaki pobudzają przemianę materii i pomagają schudnąć! Ponadto wygląd posiłku, to połowa sukcesu! Zawsze staram się, aby danie ładnie się prezentowało, bo jeśli oczom się coś spodoba, to i naszemu brzuchowi! ;)
Moim ulubionym letnim daniem obiadowym jest MAKARON PEŁNOZIARNISTY połączony z brokułami lub szpinakiem i dodatkiem kurczaka w chilli oraz jogurtu naturalnego.
Składniki na wersję z brokułami :
- 1 pierś kurczaka
- kilka/kilkanaście różyczek brokułu
- oliwa z oliwek
- 1 cebulka dymka
- szklanka makaronu pełnoziarnistego
- jogurt naturalny
- kukurydza w puszce
- chilli, pieprz, sól, papryka słodka
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka drobno pokroić, włożyć do miseczki, dolać 2 łyżki oliwy z oliwek oraz dodać przyprawy. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut, aby mięso się zamarynowało.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, drobno pokroić cebulkę dymkę, a następnie delikatnie podsmażyć ją. Gdy się zeszkli, dorzucić do niej kurczaka. Smażyć ok. 8-10 minut na małym ogniu, aby cebula się nie spaliła, a kurczak usmażył. Dodać kukurydzę.
3. Do wrzątku dodać szczyptę soli, wrzucić różyczki brokuła i gotować ok. 3 minuty. W takim czasie zdążą się ugotować, ale nadal będą chrupkie. Następnie wyłowić je i do gotującej się wody dodać makaron. Gotować go na tyle długo, aby pozostał al dente :)
4. Usmażonego i lekko ostudzonego kurczaka wymieszać z jogurtem naturalnym lub jogurtem go polać.
5. Nałożyć na talerz makaron, następnie kurczaka z kukurydzą, cebulką i jogurtem, a na wierzch poukładać brokuły.
Składniki na wersję ze szpinakiem :
- pół opakowania szpinaku(ja użyłam mrożonego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebulka dymka
- szklanka makaronu pełnoziarnistego
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny
- chilli, pieprz, sól, papryka słodka, oregano, majeranek
Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, drobno pokroić cebulkę dymkę oraz czosnek, a następnie delikatnie podsmażyć je, aby się zeszkliły.
2. Jeśli używacie mrożonego szpinaku, to w tym momencie będzie potrzebna druga patelnia, na której go rozmrozicie, lekko podsmażycie i przyprawicie ww. przyprawami. Natomiast, jeśli świeżego, to dorzucacie go do wcześniejszych składników ;)
3. Do wrzątku dodać szczyptę soli, a następnie makaron. Gotować go na tyle długo, aby pozostał al dente :)
3. Nałożyć na talerz makaron, następnie szpinak z przyprawami, polać jogurtem naturalnym i posypać słodką papryką.
SMACZNEGO !
Pozdrawiam,
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMhm, wygląda apetycznie, choć ja brokułów bym nie zjadła.
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie muszę kupić szpinak bo już dawnooo nie jadłam <3
OdpowiedzUsuńMniam mniam, wiesz, że bym zjadła każdą ilość; )
OdpowiedzUsuńBrokuły - wiesz, że uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńRewelacja, dziś kupuję szpinak bo mi go brakuje ;] zrobię makaron!
OdpowiedzUsuń