środa, 6 sierpnia 2014

WYZWANIE - LETNI JADŁOSPIS - 6.08.2014


Witam Was :) 


Dzisiaj zapraszam na post związany z WYZWANIEM, czyli LETNIM JADŁOSPISEM. Akcje organizuje Kasia Banaszak i Dziewczyny z bloga GoodToTry. Wyzwanie polega na zebraniu różnych, lecz typowo letnich przepisów na zupy, sałatki, dania główne, przystawki, desery, a nawet napoje. Posty będą pojawiać się w każdą środę sierpnia, czyli kolejno: 6, 13, 20 i 27 dnia ósmego miesiąca roku 2014 :) Jako, że uwielbiam gotować, to nie mogło i mnie zabraknąć w gronie uczestniczek! :) Uwielbiam spędzać czas w kuchni i łączyć różne smaki, a później częstować tymi wariacjami rodzinę, lecz lato jest porą roku, podczas której im danie jest szybsze do wykonania i im mniej do jego przygotowania muszę używać piekarnika, tym lepiej! Nie przedłużając zapraszam do zapoznania się z moją propozycją na pierwsze, letnie danie!




Staram się zdrowo odżywiać i zrzucić zbędne kilogramy, dlatego im więcej ostrych przypraw w mojej kuchni, tym lepiej! Jak wiadomo, intensywne smaki pobudzają przemianę materii i pomagają schudnąć! Ponadto wygląd posiłku, to połowa sukcesu! Zawsze staram się, aby danie ładnie się prezentowało, bo jeśli oczom się coś spodoba, to i naszemu brzuchowi! ;)



Moim ulubionym letnim daniem obiadowym jest MAKARON PEŁNOZIARNISTY połączony z brokułami lub szpinakiem i dodatkiem kurczaka w chilli oraz jogurtu naturalnego.


Składniki na wersję z brokułami : 

- 1 pierś kurczaka
- kilka/kilkanaście różyczek brokułu
- oliwa z oliwek
- 1 cebulka dymka
- szklanka makaronu pełnoziarnistego
- jogurt naturalny
- kukurydza w puszce
- chilli, pieprz, sól, papryka słodka


Wykonanie: 

1. Pierś z kurczaka drobno pokroić, włożyć do miseczki, dolać 2 łyżki oliwy z oliwek oraz dodać przyprawy. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut, aby mięso się zamarynowało.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, drobno pokroić cebulkę dymkę, a następnie delikatnie podsmażyć ją. Gdy się zeszkli, dorzucić do niej kurczaka. Smażyć ok. 8-10 minut na małym ogniu, aby cebula się nie spaliła, a kurczak usmażył. Dodać kukurydzę.
3. Do wrzątku dodać szczyptę soli, wrzucić różyczki brokuła i gotować ok. 3 minuty. W takim czasie zdążą się ugotować, ale nadal będą chrupkie. Następnie wyłowić je i do gotującej się wody dodać makaron. Gotować go na tyle długo, aby pozostał al dente :)
4. Usmażonego i lekko ostudzonego kurczaka wymieszać z jogurtem naturalnym lub jogurtem go polać. 
5.  Nałożyć na talerz makaron, następnie kurczaka z kukurydzą, cebulką i jogurtem, a na wierzch poukładać brokuły. 





Składniki na wersję ze szpinakiem : 


- pół opakowania szpinaku(ja użyłam mrożonego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebulka dymka
- szklanka makaronu pełnoziarnistego
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny
- chilli, pieprz, sól, papryka słodka, oregano, majeranek


Wykonanie: 

1. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, drobno pokroić cebulkę dymkę oraz czosnek, a następnie delikatnie podsmażyć je, aby się zeszkliły.  
2. Jeśli używacie mrożonego szpinaku, to w tym momencie będzie potrzebna druga patelnia, na której go rozmrozicie, lekko podsmażycie i przyprawicie ww. przyprawami. Natomiast, jeśli świeżego, to dorzucacie go do wcześniejszych składników ;)  
3. Do wrzątku dodać szczyptę soli, a następnie makaron. Gotować go na tyle długo, aby pozostał al dente :)
3. Nałożyć na talerz makaron, następnie szpinak z przyprawami, polać jogurtem naturalnym i posypać słodką papryką.





SMACZNEGO ! 

Pozdrawiam, 


6 komentarzy:

  1. Mhm, wygląda apetycznie, choć ja brokułów bym nie zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie muszę kupić szpinak bo już dawnooo nie jadłam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam, wiesz, że bym zjadła każdą ilość; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Brokuły - wiesz, że uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja, dziś kupuję szpinak bo mi go brakuje ;] zrobię makaron!

    OdpowiedzUsuń