Witam Was :)
Dzisiaj naszła mnie ochota na jakieś szybkie jedzonko :)
Pomyślałam, że sajgonki będą idealne, bo jest to banalnie proste i szybkie do wykonania .
Wbrew pozorom jest to naprawdę sycące danie :)
- 2 piersi z kurczaka ( można dodać inne mięso )
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- świeża pietruszka i koperek
- ok 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- papier ryżowy
- przyprawy : sól, pieprz czarny mielony, przyprawa do kurczaka
- opcjonalnie(ja dodałam) : pieprz cytrynowy, skórka cytrynowa(świeża lub suszona), czosnek granulowany, smażona cebulka w kostce
- patelnia ( lub dwie, aby było szybciej ;)
- jakieś naczynie o średnicy większej od naszych kółek z papieru ryżowego
- słodki sos chilii ( ja mam akurat z firmy Tao Tao)
- opcjonalnie : pałeczki, aby całkowicie poczuć klimat Wietnamu ;)
Wykonanie :
1. Podsmażamy cebulę na patelni, a w tym czasie kroimy kurczaka na dość małe kawałeczki, wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę oleju, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i czarnym pieprzem. Mieszamy.
2. Do cebuli dorzucamy kurczaka i smażymy ok 7 minut.
6. Namaczamy papier ryżowy w wodzie, aż do momentu kiedy stanie się on plastyczny( jakby gumowy).
7. Układamy papier na blacie i nakładamy na niego nasze wszystkie składniki.
8. Zawijamy podobnie jak gołąbki, ale pamiętamy, aby sajgonki były dość ściśle zawinięte.
9. Układamy po ok.3-4 na talerzu i do małego naczynia,miseczki nalewamy Słodkiego Sosu Chilii.
Opcjonalnie : Można już zawinięte sajgonki podsmażyć na patelni lub obtoczyć je w cieście naleśnikowym i też podsmażyć :)
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz