wtorek, 28 sierpnia 2012

Sajgonki

Witam Was :)

Dzisiaj naszła mnie ochota na jakieś szybkie jedzonko :)
Pomyślałam, że sajgonki będą idealne, bo jest to banalnie proste i szybkie do wykonania .
Wbrew pozorom jest to naprawdę sycące danie :)


darmowy hosting obrazków



Składniki na 2 porcje : 

darmowy hosting obrazków

- 2 piersi z kurczaka ( można dodać inne mięso )
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- świeża pietruszka i koperek
- ok 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- papier ryżowy
- przyprawy : sól, pieprz czarny mielony, przyprawa do kurczaka
- opcjonalnie(ja dodałam) : pieprz cytrynowy, skórka cytrynowa(świeża lub suszona), czosnek granulowany, smażona cebulka w kostce



darmowy hosting obrazków

darmowy hosting obrazków

Dodatkowo:
- patelnia ( lub dwie, aby było szybciej ;)
- jakieś naczynie o średnicy większej od naszych kółek z papieru ryżowego
- słodki sos chilii ( ja mam akurat z firmy Tao Tao)
- opcjonalnie : pałeczki, aby całkowicie poczuć klimat Wietnamu ;)


       darmowy hosting obrazków                darmowy hosting obrazków

Wykonanie :

1. Podsmażamy cebulę na patelni, a w tym czasie kroimy kurczaka na dość małe kawałeczki, wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę oleju, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i czarnym pieprzem. Mieszamy.

2. Do cebuli dorzucamy kurczaka i smażymy ok 7 minut.

darmowy hosting obrazków

3. Na drugą patelnię wrzucamy kapustę kiszoną i startą na tarce marchewkę, koperek, pietruszkę, podlewamy 1-2 łyżkami oleju. Przyprawiamy wszystko solą, czarnym pieprzem, pieprzem cytrynowym, smażoną cebulką, czosnkiem granulowanym oraz skórką cytrynową. Dusimy pod przykryciem przez ok 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

darmowy hosting obrazków
4. Czekamy chwile, aby składniki trochę przestygły.

darmowy hosting obrazków
5. Przygotowujemy naczynie do namaczania naszych kółek z papieru ryżowego i ok. 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody.
6. Namaczamy papier ryżowy w wodzie, aż do momentu kiedy stanie się on plastyczny( jakby gumowy).
7. Układamy papier na blacie i nakładamy na niego nasze wszystkie składniki.
8. Zawijamy podobnie jak gołąbki, ale pamiętamy, aby sajgonki były dość ściśle zawinięte.
9. Układamy po ok.3-4 na talerzu i do małego naczynia,miseczki nalewamy Słodkiego Sosu Chilii.

Opcjonalnie : Można już zawinięte sajgonki podsmażyć na patelni lub obtoczyć je w cieście naleśnikowym i też podsmażyć :)

Smacznego ! :)

darmowy hosting obrazków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz