Składniki:
Na naleśniki :
- 1,5 szklanki mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej( aby naleśniki były puszyste)
- szczypta soli
- 2 jajka
Na farsz :
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1-2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku lub czosnek mielony z torebki
- kostka sera żółtego do starcia lub sera feta
- sól, pieprz, prażona cebulka w kostce lub z torebki(mielona)
Wykonanie:
1. Mieszamy wszystkie składniki na naleśniki w misce, tak aby nie powstały grudki.
2. Smażymy na oleju rzepakowym dość duże naleśniki .
3. Na czystą patelnię wlewamy olej rzepakowy, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.
4. Następnie rozmrażamy szpinak i dodajemy go na patelnię.
5. Mieszamy składniki na patelni, po czym dodajemy wszystkie przyprawy( sól, pieprz, cebulkę i czosnek).
6. Na samym końcu dodajemy starty ser (ilość wg uznania).
7. Mieszamy tak, aby powstała zwarta masa.
8. Przez chwile trzymamy jeszcze na patelni, aby ser dobrze się rozpuścił i był ciągnący.
9. Nakładamy nasz farsz na naleśnika i zawijamy tak jak naleśniki z serem.
10. Układamy naleśniki na talerzu, posypujemy resztą startego żółtego sera i wkładamy do mikrofalówki, aby ser na wierzchu rozpuścił się.
Smacznego ! :)
mmmm, świetnie wygląda! ;)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo ;)
Usuńjeszcze jak ser na wierchu jest rozpuszczony to wygląda o wiele lepiej ;)
Smakowoicie wyglądają:) Muszę wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuń