wtorek, 25 czerwca 2013

Naleśniki ze szpinakiem, czosnkiem i serem żółtym

Składniki:

Na naleśniki :

- 1,5 szklanki mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej( aby naleśniki były puszyste)
- szczypta soli
- 2 jajka

Na farsz :

- opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1-2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku lub czosnek mielony z torebki
- kostka sera żółtego do starcia lub sera feta
- sól, pieprz, prażona cebulka w kostce lub z torebki(mielona)

Wykonanie:

1. Mieszamy wszystkie składniki na naleśniki w misce, tak aby nie powstały grudki.
2. Smażymy na oleju rzepakowym dość duże naleśniki .
3. Na czystą patelnię wlewamy olej rzepakowy, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.
4. Następnie rozmrażamy szpinak i dodajemy go na patelnię.
5. Mieszamy składniki na patelni, po czym dodajemy wszystkie przyprawy( sól, pieprz, cebulkę i czosnek).
6. Na samym końcu dodajemy starty ser (ilość wg uznania).
7. Mieszamy tak, aby powstała zwarta masa.
8. Przez chwile trzymamy jeszcze na patelni, aby ser dobrze się rozpuścił i był ciągnący.
9. Nakładamy nasz farsz na naleśnika i zawijamy tak jak naleśniki z serem.
10. Układamy naleśniki na talerzu, posypujemy resztą startego żółtego sera i wkładamy do mikrofalówki, aby ser na wierzchu rozpuścił się.

Smacznego ! :)

darmowy hosting obrazków

darmowy hosting obrazków

3 komentarze:

  1. mmmm, świetnie wygląda! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje bardzo ;)
      jeszcze jak ser na wierchu jest rozpuszczony to wygląda o wiele lepiej ;)

      Usuń
  2. Smakowoicie wyglądają:) Muszę wypróbować Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń