niedziela, 10 czerwca 2012

nadziewany kurczak z warzywami

Kurczak nadziewany mozzarellą z cukinią i papryką, a to wszystko podane na kus-kusie 

Przepis można podsumować jednym zdaniem- Z prostych składników tworzymy bardzo smaczne danie :)
Podpatrzyłam go u Agnieszki (niessia25) - http://youtu.be/93Lzvau2m_k , którą serdecznie pozdrawiam :)

Składniki :
- piersi z kurczaka
- ser mozzarella
- papryka
- cukinia
- pieczarki
- olej lub margaryna lub oliwa z oliwek lub Rama itp
- przyprawy ( ja dodawałam przyprawy Kebab-Gyros, przyprawy do kurczaka, sól, pieprz, oregano, słodkiej papryki oraz smażonej cebulki w kostce z Knorra)
- kasza kus-kus

Dodatkowo:
- blacha lub naczynie żaroodporne
- folia

Wykonanie :

1. Włączamy piekarnik, aby się rozgrzał- ustawiamy na ok.200 st.C .
2. Kroimy cukinie, pieczarki i paprykę wg własnego uznania :) Doprawiamy solą, pieprzem.
3. Piersi z kurczaka (w zależności jakie są duże) możemy jeszcze pokroić na kilka części, aby kawałków kurczaczka było więcej :)
4. Mieszamy wszystkie ww przyprawy i posypujemy nimi kurczaka.
5. Następnie przecinamy je(piesi z kurczaka) w kilku miejscach i tam umieszczamy mozzarellę.
6. Zarówno warzywa, jak i kurczaka układamy na blasze(naczyniu żaroodpornym), które wcześniej wykładamy folią.
7. Ja następnie w kilku miejscach powrzucałam kawałeczki margaryny( ale może to być równie dobrze każdy inny ww tłuszczyk :), aby danie nie było, aż takie suche.
8. Całą blachę zakrywamy dodatkowo kawałkiem folii, aby wszystkie składniki ładnie się nam udusiły pod nią :)
9. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, nagrzanego do 200 st.C na ok. 35 minut.
10. W tym czasie możecie wrócić do komputera i poczytać mojego bloga ;)
11.  Po ok 35 minutach  zdejmujemy folię z naszego kurczaka z warzywami, ale zostawiamy go jeszcze przez ok 5 minut w piekarniku, aby wszystko się ładnie przypiekło i zrumieniło.
12. W tym czasie wsypujemy kasze kus-kus do miski, zalewamy wrzącą wodę trochę nad poziom kaszy, ja dodałam kilka kropel cytryny i trochę masła, a następnie przykrywamy - każda kasza ma inny sposób przygotowania, ja miałam akurat taki :)
13. Po upływie 5 minut wyłączamy piekarnik, wyciągamy nasze danie :)
14. Na talerz nakładamy górkę z kaszy kus-kus na to kładziemy kawałek kurczaczka i warzywa

Gotowe! Smacznego!

Niżej zdjęcie mojego dzieła :)



darmowy hosting obrazków

darmowy hosting obrazków






1 komentarz:

  1. Zdrowy i smakowity przepis:) Jednak uważam, że lepiej stosować świeże przyprawy, bo te gotowe zawierają dużo konserwantów i nie są zdrowe. Pozdrawiam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń